Svar till Aftonbladet

 Sitter i en taxi på väg till Arlanda och har precis läst en krönika i en av Sveriges största kvällstidningar. Kristoffer Bergström skriver om att tugga i sig fakta och jag känner mig så trött och uppgiven i den här kampen att jag inte vet om jag orkar fortsätta slåss för det som är rätt. 

Jag och några med mig gick i bräschen för den här diskussionen för att elitspelarna i Holmalunds damer skulle slippa. De orkar inte "tjafsa" för de vill bara fokusera på fotbollen. De vill ha en bra relation med klubben. Kanske har de till och med fått restriktioner och munkavel men det kan jag inte skriva något om för gör jag det så sätter jag mina kollegor i den situation som de till varje pris vill undvika: att behöva ta en feministkamp mitt i brinnande säsong och samtidigt slåss mot sin egen klubb (kubb). DE VILL BARA SPELA FOTBOLL. De är elitidrottare. Jag upprepar det för att påminna mig själv, det är lätt att glömma när man ser till behandlingen och diskussionen: de är elitidrottare! 

Jag och andra med mig skulle driva den kampen för dem och vi blev bekräftade i att vi gjorde det på rätt sätt. Det var fakta vi publicerade. Deras känslor blev förmedlade. Det var tacksamhet som uttrycktes "inifrån". Jag fick ta emot en del skit från män som inte ville förstå, som skrev att "tjejerna är ju nöjda, va klagar ni för??" Och förstås mycket värre saker än så. Det är inte kul att ta emot sånt och stå mitt i det men jag är inte elitfotbollsspelare längre,  jag spelar inte i Holmalunds damer och jag behöver inte ha en god relation till min klubb. 

Vi kände att vi var på väg , diskussionen var igång och vi närmade oss vettiga slutsatser. Jag kan inte göra mer nu, det var min känsla. Så rivs allt ner igen och vi börjar om tillsammans med Kristoffers artikel. Han skriver om att man ska "kolla upp fakta" innan man ryter och kräks. FAKTA är att strukturer inom idrotten ger en felaktig bild av verkligheten. Män som krampaktigt håller fast vid den makt de har och gör allt för att rättfärdiga beslut och beteenden. Jag är inte arg på Kristoffer, hur ska han och andra journalister kunna förstå kraften i dessa strukturer och vilken makt de har? Det är omöjligt för dem att förstå att de svar som lämnas till kvällstidningen döljer och skyddar den ojämlika idrotten. Munkavel på spelarna hade kunnat vara ett sätt att skydda strukturen. Det hade jag aldrig kunnat skriva något om förstås eftersom det hade drabbat och riktat fokus mot spelarna. De spelarna som är elitidrottare, de som inte vill ha massa tjafs utan bara spela fotboll. Och så hade vi varit tillbaka i en situation som var värre än där vi började.

Jag är på ett sätt glad över artikeln i Aftonbladet för det visar att inte ens de grävande journalister kan nå fram och lyckats förmedla en riktig bild av vad som faktiskt pågår inte bara i Holmalund utan i tusentals idrottsföreningar runtom i landet. Kan vi alla komma överens om att aldrig mer ta fakta för givet och att försöka lyssna på dem som befinner sig och har befunnit sig i den aktuella miljön. Lyssna, inte bara på vad de säger utan även på det som de inte säger! Vi behöver varandra i det här, journalister, idrottare, vuxna och barn, bara TILLSAMMANS kan vi få ett mer jämlikt och rättvist samhälle!

Om en kubbturnering

Igårkväll hittade jag en länk till en artikel om Holmalunds damlag som spelar i Sveriges nästhögsta serie i fotboll. De var tvungna att flytta sin hemmamatch till en ny arena eftersom herrarna skulle ha turnering för sina sponsorer. Turnering i spelet KUBB. Jag twittrade ut och ställde frågan ”Är det här sant? är det ngn som vet? Helt sjukt ! OM det är sant.” Efter en jädra massa svar och länkar till intervjuer med berörda i Holmalund fick jag klart för mig följande:

1) Ja, matchen flyttades pga det skulle ha spelats en kubbturnering för sponsorer.

2) Spelare och ledare i damsektionen vände flytten till något positivt, satsade mot och nådde publikrekord! Dessutom var gräsmattan skitfin och Holmalunds damer tog 3 tunga poäng.

3) Tiden för kubbturnering var bokad innan schemat för damernas matcher lades.

4)  Kubbturneringen genomfördes aldrig pga för få anmälningar.

5) Det finns en spelplan för kubb 100m från hemmaplanen, 106x62m yta.

Ovanstående är fakta (iallafall vad jag har lyckats få fram).
 
Jag har själv varit i liknande situationer som Holmalunds damer. Jag har anpassat mig och gjort positiva saker av allt möjligt och jag har aldrig sett mig själv eller mitt lag som ett offer. Jag har tränat ishockey 22-23.30 på vardagskvällarna för att det var tiden som vi i damlaget fick. Jag har tänkt positivt- "med sådana tider har man nästan hela kvällen ledig, toppen! " Jag klagade aldrig för det var aldrig några problem för mig, allt var bara utmaningar och möjligheter. Holmalunds damer är inga offer, de är elitidrottskvinnor som gör det bästa av sina förutsättningar och fokuserar på det som är deras uppgift: Att spela bra fotboll. Flera av spelarna i laget är säkert till och med förbannade på mig och oss just nu. Det hade jag nog vart om jag hade bevittnat folk gå igång på en förändring som jag och mitt lag aldrig uppfattade som ett problem. Till alla i Holmalund vill jag därför bara säga: Chilla! Ni är helt grymma! Ni är inga offer och vi slåss inte för er, vi slåss för de som kommer efteråt!

Som spelare tänkte jag ibland ”va fan, kan folk bara sluta med hela den här feministgrejen! Låt oss bara spela fotboll. Vi behöver ingen som slåss för oss, vi slåss för oss själva genom att lira ”. Ni som är spelare har all rätt att tänka så. Vi som inte längre behöver fokusera på att prestera på planen, vi som inte behöver anpassa oss, vi måste få ta fighten. Jag skiter i om Mjörnvallen är en av världens bästa fotbollsarenor. Jag struntar i om planen var bokad för kubb för 10 år sedan eller om damlaget i Holmalund i slutändan njöt av att springa ut på en golfgreen. Det här handlar om GRUNDPRIORITERINGAR! Finns det något herrlag med elitverksamhet där man prioriterar kubb med sponsorer framför sportsliga förutsättningar och att lira på hemmaplan? Hur tänker den människan som fattar beslutet att man ska lägga en turnering i kubb mitt i säsongen, PÅ matcharenan? Tänker hen "Nu ska jag göra allt för att ge vårt elitlag så goda förutsättningar som möjligt"? Det har jag väldigt svårt att tro. Holmalunds damlag spelar i Sveriges nästhögsta serie, elitettan, borde inte alla förutsättningar ges till dem (så länge det inte äventyrar klubbens ekonomi eller värderingar)?
 
Skrev jag förresten att kubbturneringen aldrig blev av? Det kom inte in tillräckligt många anmälningar. Den här historien slutade bra. För att Holmalunds damer gjorde som vi damidrottare ofta gör, kämpar, anpassar oss efter förutsättningarna och vänder allt till en skön grej. Hur länge ska vi som elitidrottskvinnor behöva lägga energi på att vända all skit till en skön grej? När är det vår tur att enbart fokusera på att prestera i vår idrott?
 
 
1